שילוב של מחייה בדיור מוגן ופעילות גופנית

תנאי המחייה בבתי דיור מוגן הם נושא חשוב ומשמעותי, שמומחים עוסקים בו כל העת על מנת למצוא דרכים יעילות לסייע למבוגרים לשמור על אורח חיים פעיל, בריא ועצמאי לאורך זמן. […]

תנאי המחייה בבתי דיור מוגן הם נושא חשוב ומשמעותי, שמומחים עוסקים בו כל העת על מנת למצוא דרכים יעילות לסייע למבוגרים לשמור על אורח חיים פעיל, בריא ועצמאי לאורך זמן. הנה כמה דברים שיש לנו לספר לכם על הדיור המוגן, תנאי המחיה בו והדרכים השונות לעידוד בני הגיל השלישי לשמור על פעילות גופנית סדירה ובריאות נפשית.

תנאי המחייה בדיור מוגן: מה הקונספט?

דיור מוגן היא מסגרת אשר יוצאת מראש מנקודת הנחה שיש לעודד את הדיירים לשמור ולפתח חיים עצמאיים ככל הניתן. למעשה, ניתן לומר שזוהי המטרה העיקרית של הדיור המוגן: לאפשר למבוגרים ובני הגיל השלישי בפרט (שחפצים בכך) לקיים חיים עצמאיים תוך התערבות מועטה אם בכלל בחייהם, ומתן מסגרת תומכת שתאפשר להם את אותם חיים עצמאיים בראש שקט. מבחינות רבות, מדובר על אתגר אמיתי, שכן בני הגיל השלישי זקוקים לשירותים רבים במקום, אולם כפי שנראה מיד, בבתי דיוק מוגן קיים שילוב מושלם בין אותם שירותים הניתנים למבוגרים לבין שמירה על פרטיות, עצמאות ועידוד אורח חיים פעיל ובריא.

כיצד ניתן לשמור על עצמאותם של בני הגיל השלישי מחד, ולהגן עליהם מאידך?

כולנו יודעים שבני הגיל השלישי נאלצים להתמודד עם קשיים פיזיים, בעיות רפואיות וכד'. כלל הצרכים הללו מחייבים התאמה של כל אספקט ואספקט בחייהם באופן שיתמוך בבריאותם, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. לכן, בתי דיור מוגן כוללים מראש דירות או חדרים שבהם לחצי מצוקה למשל, תאורה מיוחדת המסייעת להתמצאות במרחב, רהיטים מותאמים, כלי מטבח מותאמים וכן הלאה. בנוסף, המבנה או המתחם בד"כ בנוי בצורה שתעודד חיי חברה פעילים, ע"י הקמת אזורי ישיבה מרווחים, בניית אולמות לאירועי תרבות, הקמת מסעדה או קפיטריה במקום, פעילות מועדון מקומית ועוד. כל זאת, לצד אספקת שירותים רפואיים מקומיים כמו הפעלת מרפאה וצוות אחיות. ברור שתנאי המחיה משתנים ממקום למקום, אולם באופן כללי מדובר על מתחם מוגן וייעודי למבוגרים מכל הבחינות.

ובפרט, בנוגע לפעילות גופנית

ניתן לומר באחריות כי פעילות גופנית בגיל השלישי מהווה את אחד האתגרים הבולטים ביותר, שכן פעילויות היומיום הבסיסיות תלויות במידת ובסוג הפעילות הגופנית מצד אחד (למשל, תנועת המפרקים, היכולת ללכת וכן הלאה). מן הצד השני, הקשיים הגופניים מקשים מאוד על שמירת שגרת פעילות קבועה ובריאה.

לכן, בתי דיור מוגן שמים דגש מיוחד על תחום הפעילות הגופנית, ולרוב מפעילים כמה חוגים של פעילות כזו, ע"מ שהדיירים יוכלו לבחור את סוג הפעילות ואופי הפעילות המתאימים להם. קיימות גם פעילויות אחרות, כמו ערבי ריקודים וכד', אשר מעודדים את המבוגרים לפעול תוך הנאה ושמירה על חיי חברה החיוניים למוטיבציה של בני הגיל השלישי לשמור על עצמאות ואורח חיים בריא.