דם טבורי

שימור דם טבורי החל באמצע שנות התשעים לאחר שחלה התקדמות בכל נושא השתלות האיברים והצלחות בהשתלות של תאי גזע. דם טבורי לוקחים מהיילוד תוך 15 שניות מרגע הלידה דרך חבל […]

שימור דם טבורי החל באמצע שנות התשעים לאחר שחלה התקדמות בכל נושא השתלות האיברים והצלחות בהשתלות של תאי גזע.

דם טבורי לוקחים מהיילוד תוך 15 שניות מרגע הלידה דרך חבל הטבור, הדם הטבורי נשמר ומשמש לצורך טיפול במחלות עתידיות במידה ויהיה צורך, הייחודיות בדם הטבורי בזה שהוא מכיל תאי גזע שיכולים לשמש לצורך טיפול במחלות קשות רבות, כמו לוקמיה, אנמיה ועוד.

הורים רבים מתחבטים ומתלבטים בנושא כיוון שהשימור הוא תהליך לא זול בכלל, על מנת לשמור את הדם יש צורך בתשלום חודשי קבוע בבנק דם או ממשלתי או פרטי, כאשר הסיכויים שאיי פעם ישתמשו בו הם מאד נמוכים.

מה כדאי לבחור? בנק ציבורי או בנק פרטי?

נכון להיום יש ליולדת אפשרות לבחור בין שתי אפשרויות – תרומת הדם לבנק ציבורי או פרטי, הבנק הציבורי מנוהל על ידי משרד הבריאות – כאשר התרומה הזאת מתווספת למאגר ענק של כל התורמים לבנק הציבורי, המנה הזאת נשמרת ותשמש כל חולה שיגיש בקשה לקבל את המנה הזאת ללא הבדל של מין, דת או גזע.

לעומת זאת בשימוש בנק דם טבורי פרטי המנה נשמרת בארגון פרטי תמורת תשלום חודשי ורק אם אחד מבני המשפחה יצטרך הוא יוכל להגיש בקשה לקבל – השימוש הוא אך ורק בתוך המשפחה.

על פניו כל בר דעת יעדיף ללכת על האופציה הפרטית – כיוון שכביכול הדם ישמש אך ורק את משפחתו והוא כביכול "בטוח" שזה ישמש רק את המשפחה ולא כמו בציבורי שמישהו אחר יכול להשתמש בדם הזה במידה והוא מתאים להשתלה.

אך בדם טבורי אין שחור ולבן, במקרים רבים של דם טבורי לא יהיה ניתן להשתמש בדם הטבורי שנלקח מהילוד לצורך טיפול כיוון שהוא כבר יחיל את הליקוי שגרם למחלה מלכתחילה, בנוסף המון מתרומות הדם הטבורי מכילות זיהומים ומחלות תורשתיות ששימוש בדם הזה יסכן את המשתמש.

ניתן לעשות השתלות גם מתאי מוח עצם אז למה צריך דם טבורי?

נכון, ניתן לבצע השתלות גם מתאי מוח עצם, אך ההבדל הוא שמכיוון שתאי הגזה בדם הטבורי הם ראשוניים ההתאמה הנדרשת לצורך ההשתלה היא נמוכה הרבה יותר, לעומת תאי מוח עצם שם נדרשת התאמה גבוהה על מנת שההשתלה תצליח ובשל כך יש צורך לחפש תורם מתאים מה שגורם לעיתים לעיכוב ממושך בטיפול ולאיבוד זמן יקר שיכול להיות לעיתים קריטי.