כאבים בגב התחתון

אם יש בעיה אחת שמשותפת כמעט לכל האנשים – זה כאבי גב. נכון לנתונים העדכניים, עד 80% מהאנשים סובלים מכאבים בגב התחתון בשלב זה או אחר בחייהם. כאשר מדובר בכאב […]

אם יש בעיה אחת שמשותפת כמעט לכל האנשים – זה כאבי גב. נכון לנתונים העדכניים, עד 80% מהאנשים סובלים מכאבים בגב התחתון בשלב זה או אחר בחייהם. כאשר מדובר בכאב כרוני, הוא עשוי לגרום לקשיים משמעותיים בביצוע מטלות יומיומיות, אפילו השכמה בבוקר (קשה מאוד להתרומם מהמיטה עם כאבים איומים באזור הגב התחתון). כמו כן, כאבי גב תחתון עשויים להקרין גם לאזור הגפיים, ולהגביל את התנעותיות של כולנו במידה מוחשית ביותר.

הסיבות הנפוצות לכאבי גב בחלק התחתון של הגב

ישנן מספר סיבות נפוצות ובולטות להופעת כאבים באזור הגב התחתון. לעיתים קרובות מדובר בשריר או שרירים תפוסים או מתוחים – זאת עקב עבודה פיזית מאומצת, ישיבה באותה התנוחה לאורך פרקי זמן ארוכים (תופעה נפוצה בקרב רבים מאיתנו העובדים כיום על המחשב), הרמה של משקלים גבוהים בצורה לא נכונה, התכופפויות רבות (מצב שעשוי להתרחש בחיי אם טרייה או של מספר ילדים).

הסיבה החמורה יותר לכאבי גב עשויה להיות פריצת דיסק – ובניגוד לכאבי שרירים שעשויים לחלוף לאחר מנוחה או בסיוע משחות ומשככי כאבים, פריצת דיסק זהו מצב הדורש טיפול מיידי למניעת הסתבכויות. פריצת דיסק זהו מצב שבו נקודות החיבור שבין הוליות נפגעות. חלקים אלה כוללים בתוכם מעין "שקיקים" מלאי חומר דמוי ג'ל. בימים טובים ובריאים הגמישות של השקיקים האלה מספקת לנו את החיוניות, הפעלתנות והקלילות בתנועות. אך ברגע שהם נפגעים והנוזל יוצא מהם – הסביבה שליד החוליה נפגעת, החוליות מתחילות ללחוץ על עצבים שונים באזור (מכאן ההקרנות לגפיים) וגורמות לכאב רב.

אבחנה של כאבי גב תחתון

חשוב מאוד לעבור איבחון מוקפד על מנת להבדיל בין שני המקרים ולטפל בכל אחד מהם בצורה המותאמת והדרושה. ראוי לציין שכאבי הגב נחלקים לכאב מכני-אקסיאלי ולכאב רדיוקולרי. הסוג הראשון זה בעיקר שחיקה של מפרקים ודיסקים. הכאב הרדיוקולרי הוא מהסוג שמשפיע גם על העצבים שבאזור הגב, ודורש התערבות. התסמינים מעורר הדאגה הם חום, חולשה בשרירים, איבוד שליטה על סוגרים, וכאשר טיפולים קונבנציונליים (מנוחה, משחות, משככי כאבים וכו') לא עוזרים.

התנהלו נכונה עם כאבים בגב התחתון

כאמור, כאבים מסוג זה מלווים רבים מאיתנו, בעיקר עם הגיל, לכן על מנת לשמור על הגב בריא, כדאי מאוד להקפיד על פעילות גופנית מתונה המאפשרת לחזק את הגב, להימנע מהרמה של משקולות כבדים במידת האפשר, וכן לא לשבת שעות ארוכות בתנוחות סטטיות. בתחום האורתופדיה הרפואה המונעת עשויה להיות הפיתרון הטוב ביותר למניעה של התפתחות מצבים קליניים קשים.