חולי סרטן רבים ובני משפחותיהם וודאי שמעו את השם "קיטרודה" או את המושג "טיפול אימונותרפי" באיזו תרופה מדובר? האם היא אכן יעילה? ולמי היא מתאימה? נשתדל לענות על השאלות הללו ועוד במאמר הבא.
מהי קיטרודה?
קיטרודה הינה אחת התרופות הפופולאריות בעולם האימונותרפיה: תרופות שבגדול, מסייעות למערכת החיסון הטבעית של הגוף להשמיד את תאי הסרטן (בלבד). תרופות כאלה הוכחו במחקרים קליניים כיעילות לסוגי סרטן רבים, כשהצליחו לסייע להקטנת או להיעלמות גידולים סרטניים. קיטרודה בפרט, הינה תרופה שנבדקה ואושרה ע"י ה-FDA לשימוש כטיפול ב-15 סוגי גידולים סרטניים וביניהם: סרטני מעי, סרטן שד, סרטן הלבלב ועוד. יש לציין כי מדובר בתרופה שאינה מתאימה לכל החולים, ולכן יש לבדוק את ההתאמה באופן אישי עבור כל חולה וחולה. אולם, אין ספק כי מדובר בפריצת דרך משמעותית בעולם הטיפול במחלת הסרטן על סוגיה השונים וכן, מדובר בתחום שעתיד להתפתח רבות בשנים הבאות.
כיצד ניתן לבדוק את ההתאמה לתרופה?
קיימות כמה בדיקות המשמשות לאבחון התאמה לתרופה הזו בקרב חולים, שחלקן לא מוצעות בבתי חולים אלא במרפאות מסוימות. ייתכן שאדם מסוים יקבל תשובה שלילית מבדיקת בית החולים, אולם הבדיקה המדויקת יותר תוכיח כי הוא מתאים לטיפול. בכל אופן מסיבה זו, מומלץ להיוועץ עם הרופא המטפל או עם כמה רופאים במידת הצורך, אודות פוטנציאל ההתאמה והשיטות השונות לבדיקת התאמה לתרופה עבור המטופל\ת.
כיצד עובדת הקיטרודה?
מערכת החיסון האנושית מבוססת על דרכים שונות לזיהוי תאים שאינם תקינים, או גורמים מאיימים למיניהם בגוף, בדם וכד'. תאים סרטניים מסוימים מצאו דרך "לשתק" את מערכת החיסון ולמעשה, למנוע ממנה לזהות את היותם תאים סרטניים. אולם, הקיטרודה מסייעת למערכת החיסון לזהות את הגידולים הסרטניים על ידי מניעת התחברות של הגידולים הסרטניים לנקודות בקרה מסוימות בחלבונים, ומניעת חיבור זה "מעוררת" מחדש את מערכת החיסון בהקשר זה.
בין הסיבות לעובדה שמדובר בתרופות שעדיפות על פני טיפולים כימותרפיים, נמצא את העובדה כי מדובר בניצול מנגנון טבעי של הגוף, ושנית, כי מדובר במנגנון שבו "מותקפים" הגידולים הסרטניים ולא כלל תאי הגוף המתחלקים מהר.
האם יש לקיטרודה תופעות לוואי?
לקיטרודה יש תופעות לוואי שעשויות להשתנות ממטופל למטופל, וכוללות למשל: בחילות, שיעול, פריחה, חולשה ועוד. במקרים חמורים יותר, יכולה לגרום התרופה לכאבי שרירים, כאבי מפרקים ואף אי-ספיקה של הכליות. אולם, בהתחשב בתופעות הלוואי של תרופות אחרות המשמשות לטיפול בסרטן, ובעיקר בהתחשב בפוטנציאל החיובי שיש לתרופה אצל האנשים המתאימים לטיפול, מדובר בטיפול מומלץ ועדיף יחסית לאפשרויות אחרות.
לסיכום, הקיטרודה מהווה פריצת דרך ובסיס לפיתוחים ומחקרים עתידיים. גם אם כרגע היא או תרופות שדומות לה לא מתאימות לכולם, עדיין קיומה נותן תקווה לחולים רבים ובני משפחותיהם שלהם היא סייעה או מסייעת בטיפול במחלת הסרטן.